Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Myspace button
Linkedin button

WordPress (CMS)

WordPress, Joomla en Drupal zijn alle drie toppers. Allemaal bieden ze je talloze extra mogelijkheden boven ‘platte’ html-sites. Zo is WordPress een geweldig cms voor ‘blogs en meer’.

WordPress is een zeer sterk CMS geworden! Het kan nu met bijzonder veel toepassingsmogelijkheden ingezet worden bij grotere websites! Joomla (onze tweede favoriet) bezit vandaag de dag  ook nog een grote ´community´ en er zijn nagenoeg net zoveel plugins voor te vinden waarvan de JEvents kalender in het bijzonder juist die functionaliteit biedt om het verschil te maken voor bijvoorbeeld opleidingscentra en haar open-inschrijvingen. Ik denk dan ook dat de lancering van joomla 1.6 gedurende de zomerperiode een cruciaal moment zal zijn om de ware winnaar te benoemen. Wanneer deze lancering te lang op zich zal wachten, of niet de gewenste verbeteringen zal bezitten is de kans groot dat WordPress uiteindelijk en definitief de voorkeur zal gaan genieten van veel ontwikkelaars en webmasters.

Hoewel: Met de komst van Wordpress 3.0 (verwacht nog voor de zomer dit jaar) zal de discussie nog een stuk makkelijker worden. Wordpress geeft de mogelijkheid meerdere websites vanuit één installatie te runnen (Wordpress MU integratie), beter menu beheer en niet alleen post and pages, maar alles wat je zelf wilt. Denk dan aan portfolio-items, agenda, foto-blogs, etc. Categorieën worden dan weer gebruikt waar ze voor bedoeld zijn.

Zo is WordPress dus tussentijds niet alleen geschikt voor grotere websites maar kan het tussentijds ook werken met o.a. redacteurgroepen. Ook beschikt WordPress over versiebeheer! De conclusie moet dan ook zijn dat WordPress de winnaar is als het gaat over de snelheid van realisatie van websites, documentatie, gebruiksvriendelijkheid en beschikbaarheid van plugins!

De geschiedenis van WordPress
WordPress is in feite gestart als een Blog Management System. Toen het bloggen in opkomst was, kwam er steeds meer vraag naar een gemakkelijk systeem dat in enkele minuten op te zetten is. De interface van WordPress en het gemak waarmee dit systeem gebruikt kan worden sloeg in als een bom.

De populariteit is nog steeds stijgende sinds de start in 2003. Het systeem wordt tegenwoordig niet alleen voor blogs, maar ook voor andere websites gebruikt (net zoals die van ons: Zowiso.nl). De open structuur en de mogelijkheid om gemakkelijk plugins te installeren zorgen er voor dat er veel extra functionaliteit toegevoegd kan worden.

Veel grote bedrijven die een corporate blog opzetten twijfelen geen moment en gebruiken Wordpress. Een korte speurtocht levert al snel deze grote namen op:

√ Playstation – http://blog.us.playstation.com
√ Yahoo – http://ycorpblog.com
√ General Motors – http://blog.gmnext.com
√ SouthWest Airlnes – http://www.blogsouthwest.com
√ Flickr – http://blog.flickr.net/en
√ CNN politics – http://politicalticker.blogs.cnn.com
√ Rolling Stone – http://www.rollingstone.com/rockdaily

De websites die gemaakt kunnen worden met WordPress zijn (van meet af aan) betrekkelijk simpel van aard. Deze bestaan voornamelijk uit een homepage met aan de rechterkant een lijst met artikelen en een simpel menu. Ook is het gebruikersgemak en beheer optimaal. WordPress heeft geen toeters en bellen die het CMS onoverzichtelijk maken. Dit is volgens veel onbekenden meteen ook de beperking van het systeem. WordPress zou minder geschikt zijn voor een corporate website met functionaliteiten als verschillende soorten content, het aanbieden van downloads of het beheren van formulieren. In dit geval bent u enkel in uitzonderlijke situaties met de uitgebreide functionaliteit vanuit joomla of Drupal beter af.

Te gebruiken voor: veelal blog websites of kleine sub-sites, maar meer en meer ook al als: portalsite en nieuws website.
Ontwikkelingstijd: Zeer kort.
Gebruiksgemak: Zeer gemakkelijk. De beperkte functionaliteit in combinatie met de enorme keuze in plugins zorgt voor het behoudt van overzicht.

Gerelateerd artikel en antwoord op de vraag:
 - Waarom WordPress?
 - De belangrijkste (overige) voordelen van WordPress op een rij…
 - Wat is WordPress nu precies?

Print, mail of deel dit artikel:
  • Print
  • PDF
  • email
  • Add to favorites
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Tags:,

5 Responses to “WordPress (CMS)”

  1. [...] het moment de meest populaire Content Management Systemen zijn, dan antwoorden wij vol overtuiging: WordPress, joomla, en Drupal. Maar welke is de [...]

  2. » Drupal zegt:

    [...] website, Multi-CMS, veel gebruikers, diverse rechten, versiebeheer voor content, …naar de WordPress en joomla systemen (eveneens gratis te downloaden en onbeperkt te gebruiken). Print, mail of [...]

  3. » Joomla zegt:

    [...] ervaren, beleven en smaak-maken – een van deze drie Content Management Systemen (zie zo ook de WordPress en Drupal Content Management Systemen — gratis te downloaden en onbeperkt te [...]

  4. [...] WordPress is gratis CMS en weblog-software, die onder de GPL-licentie wordt gepubliceerd. WordPress is oorspronkelijk ontworpen als software waarmee je kunt bloggen; een weblog of blog bijhouden dus. Een weblog maakt het mogelijk berichten te plaatsen, waarop vervolgens gereageerd kan worden door andere gebruikers. Een weblog kent over het algemeen geen statische pagina’s en dat is dan ook het grootste verschil met reguliere websites. [...]

  5. [...] WordPress is een CMS dat specifiek is ingericht voor het maken van weblogs. Het is dus heel gemakkelijk om artikelen toe te voegen, die te voorzien van tags (trefwoorden waarmee je bezoeker gerelateerde artikelen kan vinden), of bezoekers commentaren te laten toevoegen. WordPress is zeer gebruiks-vriendelijk en levert mooie, overzichtelijke, strakke websites op. Bovendien kun je WordPress net als elk CMS gemakkelijk uitbreiden met extra functies, bijvoorbeeld een mooier menu of een fotogallery. Maar al kun je met WordPress heel veel kanten op, het blijft bij uitstek een slimme weblog-tool. <lees meer…> [...]

Leave a Reply

* Copy this password:

* Type or paste password here:

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes