Rss Feed
Tweeter button
Facebook button
Myspace button
Linkedin button

Overstappen van Joomla 1.5 naar 1.6, kan dat al?

Goed nieuws voor liefhebbers van het populaire contentmanagementsysteem Joomla 1.5: half mei verscheen na zo’n twee jaar wachten de betaversie van de opvolger, Joomla 1.6. Wat zijn de vernieuwingen? En als je nu een website wil bouwen, moet je dan kiezen voor 1.5 of 1.6?

Nieuw: handiger indelen
In Joomla 1.5 moet je artikelen op een vaste manier indelen: je werkt met secties (bijvoorbeeld Camera’s), categorieën (Digitale camera’s) en artikelen (Pentax K-x). In de praktijk werkt dat prima, maar in Joomla 1.6 krijg je meer indelingsvrijheid. Als je Digitale camera’s verder wil onderverdelen in de Compactcamera’s en Spiegelreflexcamera’s, kan dat. Als je een grote site hebt met heel veel content, kun je die dus gemakkelijker indelen met net zoveel categorieën en subcategorieën als je wil.

Nieuw: automatisch updaten
De kracht van Joomla zijn de extensies. Of je nu een gastenboek, een fotogallery of een hele webwinkel nodig hebt, het is als (gratis) extensie beschikbaar. Maar in 1.5 moet je zelf in de gaten houden of je niet met verouderde extensies werkt. Dat wordt makkelijker: in 1.6 controleer je met één klik of er nieuwere versies beschikbaar zijn.

Nieuw: wie mag wat?
In Joomla 1.6 zijn bovendien de toegangsrechten voor gebruikers veel beter te regelen. Stel, je hebt op een bedrijfswebsite een deel dat beschikbaar is voor alle gebruikers, een deel alleen voor medewerkers, en een deel voor webredacteuren. Vanaf nu kun je heel precies regelen welke gebruikers welke pagina’s mogen zien en (vooral) wat die gebruikers op die pagina mogen doen, bijvoorbeeld informatie toevoegen of weghalen. Zeker voor professionele gebruikers is dat een welkome vernieuwing.

Overstappen naar 1.6? Nee!
De betaversie van Joomla 1.6 kun je nu al downloaden. Maar pas op, deze betaversie is alleen geschikt om uit te testen en de mogelijkheden te verkennen. Je kunt Joomla 1.6 dus nog lang niet gebruiken voor een werkende website. Er zitten nog fouten in, die stap voor stap worden weggewerkt in een hele reeks tussenversies. Vervolgens moeten ook nog updates verschijnen van alle extensies. Al met al zal dat nog flink wat maanden in beslag nemen.

Als je de overstap naar Joomla overweegt, hoef je daar niet op te wachten: Joomla 1.5 (en de talloze uitbreidingen daarvoor) zijn volledig uitontwikkeld en worden nog jaren ondersteund. En hoe belangrijk de verbeteringen ook zijn, de principes achter het systeem veranderen niet. Dat betekent dat je straks gemakkelijk vanaf 1.5 kunt overstappen.

Print, mail of deel dit artikel:
 • Print
 • PDF
 • email
 • Add to favorites
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Google Bookmarks

One Response to “Overstappen van Joomla 1.5 naar 1.6, kan dat al?”

 1. JACK zegt:


  GENERIC PHARMACY : -==== Respiratory Cure ====-

  Order Good Generic Drugs Today!…

Leave a Reply

* Copy this password:

* Type or paste password here:

Get Adobe Flash playerPlugin by wpburn.com wordpress themes